Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnaf Alarm Veriyor

SİYASET HABER – Türkiye genelinde esnaf ve küçük işletmelerden yükselen ekonomik feryat artık sosyal medyanın da ana gündem başlıklarından biri haline geldi. X platformunda gündeme taşınan “Esnaf batıyor” çağrıları, sahadaki ekonomik daralmanın görünür hale geldiği yorumlarına neden oldu.

SİYASET HABER - Türkiye genelinde esnaf ve küçük işletmelerden yükselen

Esnaf Alarm Veriyor: “Nefes Alamıyoruz” Çığlığı Gündemde

Türkiye genelinde esnaf ve küçük işletmelerden yükselen ekonomik feryat artık sosyal medyanın da ana gündem başlıklarından biri haline geldi. X platformunda gündeme taşınan “Esnaf batıyor” çağrıları, sahadaki ekonomik daralmanın görünür hale geldiği yorumlarına neden oldu.

Artan vergi yükü, SGK prim borçları, yüksek faiz oranları, ticari krediye erişim zorluğu ve e-haciz uygulamaları nedeniyle binlerce esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiği belirtiliyor. Uzun süredir sessizce büyüyen krizin artık manşetlere taşınması, ekonomik sıkışmanın kritik eşiğe geldiği şeklinde değerlendiriliyor.

KEPENK KAPANMA RİSKİ BÜYÜYOR

Sektör temsilcileri ve sahadaki işletme sahipleri, özellikle son dönemde nakit akışının durma noktasına geldiğini, borçların çevrilemediğini ve ticaretin ciddi biçimde yavaşladığını ifade ediyor. Birçok esnaf, kazanç elde edemediği halde haciz, bloke ve icra baskısıyla karşı karşıya kaldığını dile getiriyor.

Uzmanlara göre küçük işletmelerin kapanması yalnızca bireysel iflas anlamına gelmiyor; aynı zamanda üretim, tedarik zinciri ve istihdam açısından da zincirleme risk oluşturuyor.

YAPILANDIRMA ÇAĞRILARI YÜKSELİYOR

Kamuoyunda vergi ve SGK borçlarına yönelik yeni bir yapılandırma düzenlemesi beklentisi giderek güçleniyor. İş dünyasından gelen taleplerde, ekonomik şartların olağanüstü hale geldiği, mevcut borç yükünün sürdürülemez noktaya ulaştığı ve kapsamlı bir rahatlama paketine ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

Esnaf temsilcileri, “Ödeyemeyen işletmeyi cezalandırmak değil, yaşatmak gerekir” görüşünü savunarak yeni bir düzenleme çağrısı yapıyor.

FAİZ, KREDİ VE PİYASA DARALMASI

Yüksek faiz politikası nedeniyle ticari kredi maliyetlerinin ciddi biçimde arttığı, kredi kartı taksit sınırlamaları ve finansmana erişim sorunlarının piyasadaki hareketliliği azalttığı ifade ediliyor. Özellikle küçük işletmelerin günlük nakit döngüsünü sürdüremediği, bunun da doğrudan çarşı, pazar ve yerel ekonomiye yansıdığı belirtiliyor.

“TEHLİKE DIŞARIDA DEĞİL İÇERİDE”

Ekonomi çevrelerinde yapılan değerlendirmelerde, asıl riskin küresel gelişmelerden çok iç piyasadaki daralma olduğu belirtiliyor. Sahada esnafın “nefes alamıyoruz” dediği bir dönemde, çözüm beklentisinin her geçen gün arttığı vurgulanıyor.

Gözler şimdi ekonomi yönetiminin atacağı adımlara çevrilmiş durumda. Piyasanın beklentisi net: Esnafı ayakta tutacak, ticareti canlandıracak somut ve hızlı kararlar.